Skip to main content

Omgaan met ongewenst gedrag en agressie

Voorkom, de-escaleer en herstel

Ontdek de unieke kracht van de RED-methode
Als je niet meer weet hoe je mensen uit hun negatieve houding kunt krijgen, je met je handen in het haar zit omdat er gescholden wordt en agressief gedrag wordt vertoond, je alles al geprobeerd hebt van klankschaalmeditatie tot ‘kom in je kracht conferenties’… dan is het tijd voor de eenvoudige en doelftreffende RED-methode.
Schrijf je in

Herman hielp eerder o.a.:

Ik heb al 10 jaar ervaring in het oplossen van conflicten en nu ga ik jou helpen

Hoe nauwkeuriger jij inschat waar iemand in zijn emoties zit, hoe meer impact jij hebt: mensen worden er rustiger door en meer zichzelf.

 

Het maakt dat jij zonder dat het opvalt de hele sfeer positief laat omslaan.
Het geeft mensen het gevoel dat ze volledig serieus worden genomen en eindelijk kunnen zeggen wat ze echt bedoelen.

De RED-methode geeft jou de tools in handen waarmee je agressief gedrag tot rust brengt. Of in ieder geval hanteerbaar. “Ik merk dat ik steeds minder zenuwachtig wordt van boze mensen. Ik raak zelf niet meer in paniek en begrijp wat ik moet doen. Begrijpen hoe agressie werkt, helpt me enorm om toch de connectie met iemand niet kwijt te raken.” Het is nodig dat mensen zich begrepen en gehoord voelen, juist als ze agressief zijn en ongewenst gedrag vertonen. De RED-methode helpt je meer rust om je heen te verspreiden en mensen bij de beste versie van zichzelf te brengen.

“Ik worstelde echt met HOE ik mijn teamleden kon helpen om uit het conflict te blijven met lastige, agressieve klanten. Nu we de RED-methode hebben omarmd, gaat alles veel soepeler. Het werkt echt.”

Cursist Marjolein

Ik ben Herman Schaeffer.

Laat mij je helpen de impact van agressie te veranderen.

Jarenlang heb ik in mijn leven geknokt met agressief gedrag van mensen in mijn leven, zowel privé als op de werkvloer. Dat begon als op de basisschool. Maar het enige wat ik wist te doen was ‘het over me heen laten komen tot het over was.’ Dat hielp natuurlijk niet echt.

Moet je nu zien hoe ik in mijn werk en mijn privé heel goed met ongewenst gedrag en agressie weet om te gaan, omdat ik door middel van de RED-methode handvatten in handen heb om het voluit aan te gaan, zonder dat de boel ontploft. Mensen komen in een mum van tijd bij mij tot rust, omdat ze zich gehoord en serieus genomen voelen. En waar mensen echt op confrontatie uit zijn, weet ik mezelf snel en doeltreffend in veiligheid te brengen.

Jarenlang heb ik in mijn leven geknokt met agressief gedrag, maar het enige wat ik wist te doen was ‘het over me heen laten komen tot het over was’.

De grootste verandering? Ik ontdekte dat je ook echt iets positiefs kan doen als mensen je agressief benaderen. De RED-methode gaf mij de tools om te begrijpen wat voor soort agressie er gaande was, hoe de emoties dan werken, wat voor dingen ik wel en juist niet moest doen. Het hielp mij om uit mijn schulp te kruipen en mezelf duidelijker en rustiger te laten zien. Niet dat ik nu geniet van scheldpartijen, maar het doet me veel minder.

Met krachtig toegepast respect, duidelijkheid en eerlijkheid bereik je heel snel prachtige resultaten. De RED-methode transformeert de hele sfeer waarin mensen met jou ruzie proberen te maken. Ik ging het ook zelf in mijn eigen leven toepassen, en sta nu boven de boosheid die mensen kunnen hebben. Ik zie waar het echt om gaat.

Na de cursus kan je dit:

Je hebt een duidelijk beeld van wat voor soorten agressie er zijn; en wat je eigen conflictstijl is: jouw manier van ervaren, jouw ‘persoonlijke agressiebiografie’ heb je helder voor ogen.
Jouw ervaringen met agressie in je leven kun je inzetten om mensen te helpen de-escaleren, jouw grondhouding wordt gekenmerkt door rust omdat je het overzicht kunt behouden. Door inzicht in de basistechnieken weet je elke situatie goed in te schatten en ben je goed voorbereid op alle scenario’s.
Je weet met behulp van de RED-methode hoe je je eigen ervaringen maximaal kan omzetten in een succesvolle strategie om moeilijke en uitdagende situaties beheersbaar te maken en te houden.
Dit zorgt ervoor dat jij de agressie-specialist wordt in je eigen omgevingen, of het nu werk of privé betreft. Er is grote behoefte aan mensen die vanuit innerlijke rust kunnen de-escaleren. Jij vervult die behoefte met gemak.

Ik dacht altijd: ruzie en conflict, daar kan ik helemaal niets mee!

Direct toegepast in onze team meeting vandaag en ik sta versteld van het resultaat!

Wat een toptraining. Ook geschikt voor doorgewinterde bemiddelaars!

Stap 1: Je conflictstijl ontdekken

“Voor mij is alles rond agressie en conflict een angstaanjagende zooi.”

 • Je ontdekt je conflictstijl met mijn doelgerichte vragenlijst
 • Het verschil tussen ‘aangeleerd gedrag’ en je eigen ‘aangeboren kracht’
 • Je begrijpt hoe je de meest uiteenlopende gevoelens kunt terugbrengen tot de kern
 • Hoe ben ik in mijn leven zo geworden? Wat is de kracht van mijn stijl?

Stap 2: Je voorkeursbenadering bepalen en ontwikkelen

“Het is voor mij allemaal zo ontzettend onoverzichtelijk… hoe krijg ik overzicht?”

 • Wat hoort wel en wat hoor niet bij jouw voorkeursbenadering?
 • Je snapt wat niet bij jou past en waarom niet
 • Je leert jezelf in je kracht te zetten en vertrouwen te ontwikkelen in je eigen stijl
 • Door heel veel te oefenen en te affirmeren wordt je voorkeursbenadering je tweede natuur

Stap 3: Je angst-reflex leren beheersen en transformeren

“Hoe voorkom ik dat ik gewoon in een reflex als een ongeleid projectiel reageer?”

 • In deze module richten we ons op de onbewuste directe acties van ons onderbewustzijn
 • Je begrijpt het belang van regie over de eigen impulsen en kunt beheer pakken daarop
 • Je gaat doelbewust je grootste angst aan en transformeert deze tot een nieuwe vaardigheid en constructieve kracht

Stap 4: Moedig in de branding staan, zonder overmoedig te worden

“Meestal ben ik te bang, maar als ik dan eenmaal de moed heb opgevat loopt het alleen maar meer uit de hand!”

 • Je snapt dat angst en overmoed beide aspecten zijn van mijdingsgedrag
 • Je doet ervaring op met de balans tussen ‘nuchter inschatten’ en ‘constructief de grens opzoeken’
 • In het oog van de storm zijn, moedig in de branding staan: dat is waar je plezier in krijgt

Stap 5: Anderen inspireren de-escalerend gedrag te vertonen

“Hoe krijg ik het voor mekaar om wat ik geleerd heb, ook aan mijn collega’s over te brengen?”

 • Je weet hoe je aan anderen kunt overdragen wat je zelf ontdekt, beleefd en geleerd hebt
 • Je snapt wat slimme acties zijn om je team, omgeving of familie in beweging te krijgen en geïnteresseerd te raken in de-escalerend gedrag
 • Je weet hoe je praktische protocollen kan ontwikkelen en implementeren, waardoor er een cultuur van de-escalatie en verbinding gaat ontstaan

Ontmantel de impact van agressie door jouw unieke de-escalatie stijl

Dit is een opsomming van alles wat je krijgt:

 • 8 uur durende interactieve en praktische training, met trainingsacteurs
 • Een werkboek de-escaleren wat je leert jouw doem-scenario’s te transformeren
 • Een checklist met praktische oefeningen om je eigen conflictstijl positief in te zetten
 • Een personal assessment om je eigen unieke de-escalatiestijl te ontdekken, ontwikkelen en in te zetten in je omgeving

Aan het eind van deze training heb je alle informatie en skills om ambassadeur van de-escalerend handelen te zijn in je eigen omgeving. Je zult mensen kunnen inspireren om niet down te drain te gaan in escalatiegedrag, maar rots in de branding te zijn met diepe impact.

Totaal: € 1.880,= maar nu € 878,=. (ex btw)

Inclusief materiaal en locatie

Ik doe mee

“Deze training gaat echt diep.”

Dit is misschien geen review waar je veel aan hebt, maar ik ben tijdens deze training een aantal keren tot tranen toe geroerd geweest. Omdat ik me zo begrepen voelde, terwijl ik me normaal heel erg schaam. Agressie en conflict was voor mij een enorm taboe en ik vond het super spannend deze training te gaan doen. Maar deze training gaat echt diep en is heel persoonlijk. De rust die je uitstraalt terwijl je tegelijk elk conflict zonder moeite lijkt aan te gaan, vond ik heel inspirerend. En ik blijk dat dus ook nog eens zelf te kunnen! Zo’n mooie ontdekking. Dank je wel!

“Kreeg er nooit echt grip op, maar nu weet ik tenminste wat ik kan doen!”

Dank!! Dit helpt enorm omdat ik nu tenminste weet wat ik kan doen om agressie te voorkomen en aan te vliegen. Ik kreeg altijd een black out en dacht: wanneer is dit over? Ik kreeg er nooit echt grip op. Deze training heeft me 180 graden gedraaid: ik weet hoe het werk en wat me te doen staat.

“Veel geleerd van ‘De-escaleren kun je leren’”

Dit is de 2e training die ik van Herman heb gehad. Ik vond vooral het persoonlijke agressie biografie gedeelte geweldig. Veel geleerd van ‘De-escaleren kun je leren’ en – het meest gave – ‘Sta moedig in de branding, zonder overmoed of lafheid’. Herman legt het met passie en volstrekte helderheid allemaal uit.

Wat is de RED-methode?

De RED-methode helpt de regie te houden in conflictsituaties. Om leren gaan met agressie gaat niet alleen over de juiste kennis en vaardigheden, maar ook en vooral over impactrijke zelfkennis. De RED-methode daagt je uit om als professional in de spiegel te kijken.

Het gaat om inzicht in je eigen reflexen en gedragingen bij een confrontatie met agressie. 

De RED-methode bestaat uit vier zich herhalende fasen:

1 Basishouding

Het gaat om RED: Respect, Eerlijkheid en Duidelijkheid.

Respect – Iemands persoon in waarde laten en respecteren, ook al is er sprake van onacceptabel gedrag of pertinent onjuiste meningen. Agressief gedrag mag afgewezen worden, maar de persoon verdient altijd respect.

Eerlijkheid – Eerlijkheid ten opzichte van de ander maar ook ten opzichte van jezelf is erg belangrijk. Dit zorgt voor de kracht van authenticiteit en geeft gezag. Eerlijk zijn over wat het gedrag van de ander met jou doet. Over je eigen rol in het conflict. Kunnen reflecteren is hierin noodzakelijk.

Duidelijkheid – Wat verwacht je van de ander? Welk doel wil je bereiken? Wat kan de ander van jou verwachten? Hoe geef je dit duidelijk en voor geen misverstand vatbaar aan?

2 Inschatting van het gedrag

Met de ZOP-analyse analyseer je waarop de emotie van de ander gericht is.

Is het op Zichzelf, op de Organisatie of op jou als Persoon.

Hiermee kun je gedrag snel herkennen en inschatten.

3 RED-reactie

De respectvolle, eerlijke en duidelijke reactie (de RED-reactie) houdt rekening met de intensiteit van de emotie. 

Met de stoplicht-metafoor kunnen we groen (nog voor rede vatbaar), oranje (de spanning bouwt op maar je kunt nog bijsturen) en rood (hoge intensiteit, risico op agressie aanwezig) van elkaar onderscheiden.

De combinatie van richting (ZOP) en kleur (Stoplicht) bepaalt welke RED-reactie je moet ondernemen richting de ander om te de-escaleren.

4 Zelfevaluatie

Hierin pak je de ‘lessons to be learned’ op uit de praktische uitvoering van deze methode. Dit zorgt ervoor dat je zelf een steeds krachtiger basishouding inneemt, een steeds betere waarnemer wordt en steeds impactrijkere de-escalaties kunt verrichten.